Svjetski dan Parkisonove bolesti: kvalitetan život je moguć!

  • PDF

Svjetski dan parkisonove bolesti se od 1997. godine obilježava 11. travnja, na rođendan engleskog liječnika, Sir Jamesa Parkisona koji je prvi opisao tu bolest. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozderavstvenog problema.

Parkisonova bolest je kronični progresivni neurodegenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin. Bolest značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe i utječe na obitelj i čitavu zajednicu.

Za oboljele od parkisonove bolesti i rana intervencija je izuzetno važna kako bi se usporila progresija simptoma te olakšao svakodnevni život bolesnika. Bolest utječe na obitelj i čitavu zajednicu te značajno smanjuje kvalitetan život oboljele osobe. Medicinska rehabilitacija podrazumjeva maksimalno osposobljavljanje za samostalno izvođenje aktivnosti svakodnevnog života kroz adekvatnu edukaciju i programe u koje su uključeni i bolesnik i njegova obitelj, uz izradu individualnog plana i programa rehabilitacije za svakog pojedinog bolesnika. Crveni tulipani su simbol borbe protiv Parkinsonove bolesti.

Bolest se obično javlja kod starijih ljudi, u većini slučajeva poslije 50. godine života. Moderna terapija je učinkovita u smanjenu ranih simptoma, ali lijekovi postaju neučinkoviti kad bolest uznapreduje. U tim, slučajevima postoji mogućnost kirurške terapije.

Patronažna služba Doma zdravlja Tomislavgrad

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.